kjellfrisk.com

min musik, poesi, prosa, nyheter

Jag presenterar mig här i egenskap av  kompositör och författare

Hitta mig också på; lattklacktsvarsmalt.blogspot.com

Facebook: Lättkläckt&Svårsmält

Wordpress: Lättkläckt!

 

58


Att åka fram

Från byn där vi bodde var det fem kilometer till samhället, kyrkan, skolan och affären. Det gick utmärkt att cykla eller springa den sträckan en skulle man handla tog man bilen. Det var vid sådana tillfällen som man åkte fram. Det gällde uttryckligen om man färdades till samhället.  Eller var det egentligen fram till kyrkan man menade? Men det var till affären man skulle, eller skolan. Sällan till kyrkan. Dit åkte man till jul och konfirmation.
Själva var vi inflyttade och använde inte uttrycket att "åka fram" när vi for till samhället med bil. Men de infödda sa så. Jag tyckte då att det lät underligt. Om man inte åkte fram, kom man bara halvvägs då, var min tanke. Jag tänkte mig ett "framme", resans slutliga mål. Att man åkte dit man skulle, ända fram liksom. Men betydde uttrycket i själva verket något annat? 
Min äldre kvinnliga kollega i skolan, Solveig Pettersson hette hon, använde det här uttrycket. Hon var född nästan i samhället men åkte ändå fram när hon skulle till affären. Eller kyrkan. Eller skolan där hon och jag jobbade. Det kändes lite högtidligt när hon frågade: "-Åker du fram imorgon?"  Hon ställde frågan på skolans parkering, det var säkert fredag eftermiddag och barnen tågade redan glatt förbi oss mot den instundande ledigheten. Frågan gällde om jag skulle besöka samhället en lördag, jag som bodde fem kilometer utanför centralorten i en liten by. "-Åker du fram imorgon?" Frågan hade för henne inget självklart svar. En resa in till samhället var ingen obetydlig fråga. Därför att jag skulle behöva åka fram. Från min lilla by ute på landet.
Det slog mig att det före bilens tid betydde att jag hade behövt leda ut hästen, spänna på seldonen och finkärran, klä mig i söndagskläderna jag bara hade i kyrkan om söndagarna eller till begravningar och dop. Det var ingen liten sak att förbereda sig för att åka fram. Och det kunde vara dåligt före. regn eller snöglopp. Vem vill åka fram om man kan få slippa?
Solveig! Jag vill gärna åka fram, till affären eller till vår skola eller ännu hellre till kyrkan. Nu bor jag långt ifrån samhället, ditt samhälle, och att åka fram för mig är idag verkligen en sak som man måste planera för. Det har blivit lite "bängligt" tror jag du skulle ha sagt. Jag hoppas du lever än och att du har hälsan. Så du kan åka fram. Nu när det är sommar och grannt. Tack för att jag fick dela tid med dig. Och talesätt. Jag vill åka fram så länge jag lever även om ingen förstår mig. Vi möts där!