kjellfrisk.com

min musik, poesi, prosa, nyheter

Jag presenterar mig här i egenskap av  kompositör och författare

Hitta mig också på; lattklacktsvarsmalt.blogspot.com

Facebook: Lättkläckt&Svårsmält

Wordpress: Lättkläckt!

 

15

Bokkapare har i en Robin Hood-liknande aktion fört bort den glömda litteraturskatt vilken myndigheterna hade för avsikt att dumpa i folkhavet och därmed skingra det som under långa tider ansetts vara både värdefullt och skyddsvärt i hela idén med folkbildningstanken. Skatten är nu bortförd till hemlig ort i väntan på att de folkvalda får säga sitt om myndigheternas grundskott mot demokratitanken. Alla värdefulla band, mjuka som hårda i skalet, förvaras säkert från att ta skada av förvaringen men särskilt skyddade från att komma i myndighetspersoners händer. Kaparnas tanke är att återbörda skatten till folket, till det tempel där den hör hemma, ortens bibliotek, så snart demokratin fått tala.
Under samma tid har en privatbokskatt hittats i en container flera hundratals kilometer därifrån. Tydligen har strömningar i vårt kulturfientliga samhälle börjat påverka enskilda individer som i desperation låter sina dyrbarheter nu hamna på tippen. En mor och dotter har i sista stund kunnat rädda ett trettiotal författare från att brännas i centralortens energiverks jätteugnar. Författarna, däribland Herman Lindqvist med sin Från Islossning till kungarike, Oscar Wilde´s Dorian Grays porträtt eller Rosamunde Pilcher´s Vägen hem hade skänkt en kort stunds värme jämfört med den värmande effekt de har på sinnet vid ett mindre destruktivt användande. Ett par miniatyrer i ämnen som Världshistiorien och Jorden räddades också undan förgängelsens eviga eld.
Vad slutsatsen av dessa observationer blir vågar man knappast tänka på. Att Robin Hood insatser som den vi nyss fått vetskap om kommer att behövas i framtiden, det står klart. En kulturgerilla mot kulturfientlig politik och myndighetsmissbruk torde vara under framväxande. Det är oundvikligt. "Våga värna folkets kulturskatter" är parollen. Sträck era lansar mot dem som önskar er fördumning, säger en talesperson för den framväxande gräsrotsrörelsen Återta din rätt till bildning.